Cholesterol
Dyslipidemie
Je neuspokojivá hodnota cholesterolu v krvi, konkrétně zvýšení celkového cholesterolu.
Zásadní pro její rozvoj je nadměrný příjem nevhodné stravy bohaté na živočišné tuky spolu s kouřením, obezitou, fyzickou inaktivitou, stresem, vysokým krevním tlakem, diabetem. Nelze opomenout ani roli genetiky.
K čemu vede dlouhodobě zvýšená hladina cholesterolu?
- Ateroskleróza neboli kornatění tepen.
- Vaskulární demence, která může snížit funkci mozku.
- Zvýšené riziko srdečních chorob jako je infarkt (sraženina se vytvoří v srdeční tepně).
- Mrtvice (sraženina se vytvoří v mozkové cévě).
- Angina pectoris.
- Onemocnění periferních cév.
- Erektilní dysfunkce.
- Vysoký krevní tlak
Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.
Tipy na snížení cholesterolu:
Středomořská strava, ryby, avokádu, olivovém oleji, oříšcích, semínkách a řepkovém oleji, celkově potravy s omega 3 mastnými kyselinami ,kurkuma, česnek , skořice, listová zelenina, ananas, kysané a kvašené potraviny, vláknina( hnědá rýže, ovesné vločky, cizrna, čočka, fazole či zelenina.),
koenzymu Q10 bylo prokázáno, že je užitečný při snižování hladiny cholesterolu. Odstraňuje totiž přebytečný cholesterol a zabraňuje rozvoji aterosklerózy. Navíc pomáhá snižovat zanícení a krevní tlak, což může časem snížit riziko srdečních onemocnění.
Abstinence od alkoholu, zanechat kouření
Snížení příjmu zejména druhotně zpracovaného masa (uzeniny, paštiky, mleté maso, fast food apod.)
Snížení příjmu tuku živočišného (vepřové maso, sádlo, máslo, tučné sýry) a přepalovaného (smažené potraviny)
A však nejdůležitějším aspektem je pohyb: pravidelná aerobní fyzická aktivita (rychlá chůze, rotoped, běh) minimálně 5× týdně 30–40 minut, optimálně 7× týdně 30–40 minut.