Warfarinová dieta

Dieta při warfarinu

Warfarin je lék snižuje srážlivost krve. Předepisuje se k prevenci krevních sraženin(trombů) v cévním řečišti a v srdci. Většinou se užívá dlouhodobě, někdy dokonce doživotně.

funguje tak, že blokuje účinky vitaminu K v organismu. Ten je mimo jiné nezbytným prvkem pro srážlivost krve, proto nestabilní příjem tohoto vitaminu může ovlivnit léčbu Warfarinem.

chybnou informací je, že Warfarin ředí krev. Tento lék neovlivňuje hustotu krve, ale zpomaluje její srážení.

Všeobecně vysokou hladinu vitaminu K obsahuje:

  • zelený čaj
  • bylinky
  • špenát
  • řapíkatý celer
  • brokolice
  • kapusta
  • zelí bílé a kysané
  • hlávkový salát
  • fazolové lusky

Všeobecně nízkou hladinu vitaminu K obsahuje:

  • kořenová zelenina
  • brambory
  • rýže
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • houby
  • cuketa
  • jáhly
  • pohanka
  • ryby
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • luštěniny
  • vejce

Warfarinová dieta" neznamená vyloučit potraviny obsahující vitamin K, ale zařazovat pravidelně všechny potraviny tak, aby příjem vitaminu K byl stabilní. Důležité je vyvarovat se nárazově nadměrného příjmu vitaminu K. Pokud v denním pokrmu navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním pokrmu tyto potraviny omezíte, nebo nahradíte potravinami s nízkým obsahem.