Warfarinová dieta
Dieta při warfarinu
Warfarin je lék snižuje srážlivost krve. Předepisuje se k prevenci krevních sraženin(trombů) v cévním řečišti a v srdci. Většinou se užívá dlouhodobě, někdy dokonce doživotně.
funguje tak, že blokuje účinky vitaminu K v organismu. Ten je mimo jiné nezbytným prvkem pro srážlivost krve, proto nestabilní příjem tohoto vitaminu může ovlivnit léčbu Warfarinem.
chybnou informací je, že Warfarin ředí krev. Tento lék neovlivňuje hustotu krve, ale zpomaluje její srážení.
Všeobecně vysokou hladinu vitaminu K obsahuje:
- zelený čaj
- bylinky
- špenát
- řapíkatý celer
- brokolice
- kapusta
- zelí bílé a kysané
- hlávkový salát
- fazolové lusky
Všeobecně nízkou hladinu vitaminu K obsahuje:
- kořenová zelenina
- brambory
- rýže
- těstoviny
- ovesné vločky
- houby
- cuketa
- jáhly
- pohanka
- ryby
- mléčné výrobky
- ovoce
- luštěniny
- vejce
Warfarinová dieta" neznamená vyloučit potraviny obsahující vitamin K, ale zařazovat pravidelně všechny potraviny tak, aby příjem vitaminu K byl stabilní. Důležité je vyvarovat se nárazově nadměrného příjmu vitaminu K. Pokud v denním pokrmu navýšíte příjem potravin s vysokým obsahem vitaminu K, v dalším denním pokrmu tyto potraviny omezíte, nebo nahradíte potravinami s nízkým obsahem.